Provinciewandelgids Groningen

ROUTE 11

Zijlriet tussen Warffum en Noordpolderzijl

Rondje Warffum – Het Hoogeland – Noordpolderzijl – de Zeedijk – Den Andel – Breede – Warffum

Vandaag loop ik route 11 uit Provinciewandelgids Groningen, over de zeedijk aan de Waddenkust. Het is 17 graden, en er staat een oostenwind met een lekker briesje, heerlijk wandelweer voor het open landschap van het Hoogeland. 
De zeedijk, koeien, paarden, schapen en kwelders met heel veel vogels. 
Vandaag wil je misschien, net als ik, wel lekker uitwaaien, 
een frissen neus halen, je hoofd leeg maken, of vogels bestuderen.

Aan de ene kant van de zeedijk aan de Waddenkust van Groningen ligt de weidse zee met z’n wildernis aan zandplaten en kwelders en aan de andere kant de door mensen ingedamde kustlijn met uitgestrekt akkerland en kleine dorpjes op wierden. Het noordelijke kustgebied met zijn ruimte en zilte zeegeur is een heerlijke plek om uit te waaien!

 

Start van de wandelroute: Warffum

Het Spijslokaal in museum het Hoogeland te Warffum
Openluchtmuseum het Hoogeland

De route start vanaf station Warffum, maar ik parkeer Kobus, mijn busje, bij het kleine haventje waar een paar plezierbootjes aan de kade liggen. Warffum ligt op een verhoging in het landschap, wat voor de indijkingen een veilige plek was om je te vestigen. In de loop van vele eeuwen is de wierde van Warffum uitgegroeid tot de grootste wierde van Nederland. Via smalle steegjes, de oude kerkepaden, kom ik bij de Sebastiaankerk. Ik zwerf rond tussen de twintig historische huisjes van openluchtmuseum Het Hoogeland. De tijd heeft hier stil gestaan en overal staan kleurige bloemen in de tuintjes. Een van de gebouwtjes op het terrein van het museum is café-restaurant het Spijslokaal, in het oude schoolgebouw. Ze hebben er lekkere taart bij de koffie!

 

Na de winkelstraat, de Touwslagersgang en een pad met knotwilgen loop ik het open landschap in, de polders, van het Hoogeland land dat zo mooi bezongen wordt door Ede Staal.

 

Lucht Uithuizen Groningen

‘t Is de lucht achter Oethoezen,

‘t Is ‘t torentje van Spiek,

‘t Is de weg van Lains noar Klooster,

en de Westpolder langs de diek.

Haven van Noordpolderzijl

Op de Zijlweg wapperen mijn haren lekker los terwijl ik de zeedijk, met het rood witte Land Art kunstwerk op de plaats van de voormalige sluis, al van verre langzaam dichterbij zie komen. Langs de rand van de akker bloeien uitbundige bloemen en vier witte zwanen dobberen in het Zijlriet, de vaart langs de dijk. Het is hoogwater als we bij Noordpolderzijl aankomen. De kleinste zeehaven van Nederland ligt er vredig bij. Een handje vol toeristen in korte broek zit een broodje in het gras te eten met uitzicht over de kwelders van de Waddenzee. De haven is alleen bij hoogwater bereikbaar via een smalle, ondiepe geul, de Noordpoldermude geheten. Er liggen twee zeilbootjes aan de kade. Achter de hekken liggen koeien te herkauwen in het middagzonnetje, een vrouw met een wapperende lange rok zit op een bankje voor zich uit te meimeren en op de dijk grazen een stuk of twintig schapen.

Op de zeedijk is het heerlijk uitwaaien, er staat een stevig briesje. Ik geniet van het uitzicht. De Waddenkustkwelders zijn vanaf de zeedijk fantastisch te overzien. De huidige buitendijkse kwelders worden druk bezocht door allerlei watervogels. Dicht bij zee steken planten uit het slik die tegen zout kunnen; schorrekruid en zeekraal. Bij het gezellige havencafé ‘t Zielhoes in de voormalige sluiswachterwoning, is het tijd voor een pauze, de koffie is lekker en het is goed toeven in de zon op het terras.

Scholekster in het gras
Overal vogels

Noordpolderzijl is gelegen aan de Europese wandelroute E9. Deze wandelroute loopt van Portugal, via Spanje, Frankrijk, Belgie, Nederland, Duitsland en Polen naar de Baltische staten. Leuk om te weten dat ik hier met deze landen in verbinding sta! 

Langs de randen van de Waddenzee vind je kwelders. Hier broeden vogels als de kluut, scholekster en de tureluur. Tienduizenden steltlopers, ganzen en eenden brengen er de winter door of maken hier een pitstop tijdens hun trek. 

De Jonge Hendrik molen in Den Andel
Molen De Jonge Hendrik

Onze route gaat nu de Zeedijk op. Wandelend in westelijke richting liggen de kwelders dan aan de rechterhand. Paarden, koeien en schapen houden de plantengroei kort en gevarieerd. Na een aantal kilometer Waddenzeedijk gaat de route over graspaden en langs akkerlanden naar het lange lintdorp Den Andel naar en langs molen De Jonge Hendrik, een pelmolen die nog lang in bedrijf is gebleven vanwege de gort die wordt gebruikt in gerechten als zoep’mbrij, karnemelkse pap. Ik ben daar gek op, op Karnemelkse pap, dankzij de Groningse roods van mijn oma. Sinds de restauratie wordt de molen nog geregeld aan het draaien gebracht, maar vandaag is er weinig beweging rondom de molen. 

Het is hier zo lekker licht!

Boeren zijn druk in de weer met de aardappeloogst. Er wordt af en aan gereden. Grote trekkers rijden met aanhangers met een kop vol piepers erop.

Via een maai-akkerpad vervolg ik mijn wandeling. Onderweg een boerenschuur met een berg aardappels en nog meer vogels! Vette bergeenden, scholeksters, krijsende meeuwen, aalscholvers, rustig dobberende meerkoetjes en zelfs een paar visdiefjes, met hun zwarte puntje aan hun rode snavel. 

Via graspaadjes loop ik langs de oude kreek naar dorpje Breede, een piepklein kunstenaarsdorpje met schattig wit kerkje. Het laatste stukje van de wandelroute slingert over smalle schelpenpaadjes door het Warffumerbos waar ik twee andere wandelaars begroet.

De wandeling is een absolute aanrader! Ook al zijn er rechte stukken en loop je geregeld over verharding, het landschap is uniek en het licht en de ruimte zijn zo indrukwekkend. Ik heb genoten!
Zwerfster
Wandelaar & Rondreiziger, samen met Puppet mijn lieve viervoeter, en Kobus mijn knusse VW-busje

Meer reportages van Zwerfster

Ontdek de Franse Alpen!

Ontdek de mooiste wandelgebieden in de Franse Alpen

Wandelen aan zee!

Lucht Uithuizen Groningen
Uitwaaien aan zee – de mooiste wandeltochten

LAW’s in Nederland

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec

 

ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.