zwerfster op PIETERPAD: AVONTUUR VOOR EEN GEZONDERE LEVENSSTIJL!

Van Pieterburen naar de Sint Pietersberg

Het Pieterpad is de bekendste en langste langeafstandswandeling van Nederland. Het is, in 2017, ook de eerste lange afstandsroute waar ik vol goede moed maar ongetraind te voet aan begin. In Pieterburen ga ik onzeker, maar tegelijk ook enthousiast van start. Is dit een goed idee? Zou ik het kunnen, helemaal van Pieterburen in het hoge noorden van Groningen naar de Sint Pietersberg, helemaal naar het zuidelijkste puntje Limburg wandelen? Een bijna 500 kilometer lange wandeltocht ligt er voor me, maar ik kan amper 5 kilometer lopen als ik aan de voettocht begin. Daarom doe ik het op mijn eigen manier. Geen etappes zoals omschreven staan in de routegids van het Pieterpad, maar volgens een eigen plan. Niet iedereen is topfit, en ik zeker niet, maar ook als je conditie te wensen overlaat kun je een monstertocht maken. Dat heb ik geleerd toen ik het jaar daarvoor naar Santiago de Compostella vertrok.  Ik hoop dat mijn verhaal jou kan inspireren om ook te gaan wandelen, ook als je conditie niet in topvorm is! 
Zoek wandeltocht
Ik heb mijn Pieterpad ervaring uitgewerkt in de volgorde waarin ik hem heb gelopen. Onderweg geef ik je bruikbare tips voor vervoer, hoogtepunten van de route en ideetjes hoe het anders kan als je geen hele etappes kunt lopen. Loop je met me mee?

Pieterpad – Winsum

Op een stralende ochtend in 2017 trok ik mijn wandelschoenen aan om een nieuw avontuur te beginnen langs het beroemde Pieterpad. Als zelfstandig ondernemer die streeft naar een gezondere levensstijl, leek deze wandeltocht de perfecte gelegenheid om even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Mijn doel voor deze tocht is om in beweging te komen en mijn fysieke conditie te verbeteren, en ik had nooit gedacht dat deze tocht zo’n diepgaand effect op me zou hebben.

De meerdaagse wandtocht begint in Pieterburen, op Het Hoogeland, in het noorden van Groningen, een landbouwrijk gebied met uitgestrekte akkers, weilanden en hier en daar een boerderij. Samen met mijn hond ga ik op pad. De lucht ruikt lekker fris en de markeringen met het rood-witte Pieterpad-teken wijzen me de weg. Hoewel ik aanvankelijk wat overweldigd ben door de weidsheid van het Hoogeland, raak ik al snel betoverd door de schoonheid van de slootjes, wuivende grashalmen en het gezang van de vogels. Omringd door het Groningse landschap begin ik te ontspannen. De eerste kilometers liep ik destijds over een rechte asfaltweg, maar na een tijdje zie ik in de verte de molen van Eenrum. De stilte en de uitgestrektheid van het landschap doen wonderen voor mijn gemoedstoestand, het wordt langzaam ook stil in mijn hoofd en ik besef dat dit onthaasting is. De traagheid van het te voet op pad zijn vertraagd ook de geest.

Het vervolg van de route brengt me langs pittoreske huisjes en buiten het dorp  lijken de schapen in de wei me te begroeten. Terwijl ik op een bruggetje naar het kabbelende water van een vaart staar herinner ik mij eraan waarom ik deze reis begonnen ben. Het werd hard nodig om mijn fysieke conditie te verbeteren. Mijn gezondheid had te lijden gehad onder de drukte van zowel een studie als mijn werk waarbij ik veelal stil zit achter de pc. Ik ben geen sporter van nature, meestal ben ik stram en veelte zwaar. Bij vertrek weeg ik 122 kilo. Voorbij Eenrum beginnen mijn voeten te zeer te doen. Mijn eerste stop is Mensingeweer, waar ik mijn tent op een klein campinkje naast een boerderij opzet. De kop is eraf, we hebben 6,8 km gelopen, voldaan en met een dikke blaar op mijn kleine teen val ik die avond in slaap.

 
Zoek wandeltocht
Mijn pieterpad etappes
Mijn pieterpad etappes
wandeltochten verder van huis
Wandelen in Nationale parken in Frankrijk

Nationaal Park Vanoise

Nationaal Park Vanoise oefent met zijn vele wandelroutes een betoverende aantrekkingskracht uit op liefhebbers van bergwandelingen. Met zijn majestueuze bergen, gletsjers en weelderige valleien is het Vanoisemassief een geliefde bestemming

Lees verder »
Alpen
Wandelen in Nationale parken in Frankrijk

Wandelroutes Nationaal Park des Ecrins

In Nationaal Park des Écrins vind je eindeloos veel wandelroutes. Diepe dalen, torenhoge rotswanden en grillige drie- en vierduizenders met daartussen kleine bergdorpjes. Nationaal Park des Écrins, in de Franse

Lees verder »

Wandelgidsen Pieterpad

Volg ons of meld je aan

Wandelboeken.nl is er voor iedereen

Wandelboeken.nl is er voor een ieder die graag wandelt. Jong, oud, ervaren of beginneling, natuurliefhebber of citytripper, wandelen kan overal en is geschikt voor iedereen. Ontdek honderden wandelgidsen van zowel bekende trails als routes over de minder gebaande paden en ga er op uit!

Op de hoogte blijven? meld je aan!

Meld je aan voor de nieuwsbrief van wandelboeken.nl. Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste wandelboeken.

Nederlandstalige titels leveren we binnen 1 werkdag.

Houd bij Engelse en Duitse titels rekening met langere levertijden.

Veilig betalen met Mollie of achteraf met Klarna.

Ruilen mag tot 14 dagen.

Gratis verzending bij bestellingen boven €25,00.

Verzendkosten zijn €3,95 bij bestellingen tot €25,00.

Meer dan 4000 wandelgidsen, wandelkaarten en wandelboeken