Uitwaaien aan zee!

De mooiste wandelroutes aan de Nederlandse kust
ZON – ZEE – STRAND – DUINEN
De kust is nog zo veel meer dan dat. Klim over de duinen en dijken en ontdek de wereld van stuivende duinen, weelderige bossen, sierlijke landgoederen, kronkelende dijkjes, groene kwelders en kleurijke bollenvelden. Verwonder je over de verscheidenheid aan watervogels en ander wild dat in het kustgebied huist en zie hoe mensen werken en leven langs de Nederlandse kust. Het water geeft mogelijkheden, arbeid in de havens, zeeschepen, eenvoudige vissershuisjes en een rijkdom aan bloemen, bomen, planten en wild op landgoederen en in Natuurgebieden langs de kust.
Voeg je header hier toe

Afstand: 22 km – rondwandeling
Startplaats: Warffum
Adres: Station Warffum, Stationsweg
9989 BT Warffum
Provincie: Groningen
Hond mee: Nee
Tip: Neem een verrekijker en een vogelgids mee
Bron: Provinciegids Groningen – route 11
1. Provinciewandelgids Groningen – route 11
Aan de ene kant van de zeedijk aan de Groningse Waddenkust ligt de weidse zee met z’n wildernis aan zandplaten en kwelders en aan de andere kant de door mensen ingedamde kustlijn met uitgestrekt akkerland en kleine dorpjes op verhoogde wierden. Het noordelijke kustgebied met zijn ruimte en zilte zeegeur is een heerlijke plek om uit te waaien!
Langs de randen van de Waddenzee vind je kwelders. Hier broeden vogels als de kluut, scholekster en de tureluur. Tienduizenden steltlopers, ganzen en eenden brengen er de winter door of maken hier een pitstop tijdens hun trek.
Wat is er te zien onderweg? Lees het verslag van mijn wandeling.
Vandaag loop ik route 11 uit de Provinciewandelgids Groningen, over de zeedijk aan Waddenkust. Het is 17 graden, en er staat een oostenwind met een lekker briesje, heerlijk wandelweer voor dit open landschap. De route start vanaf station Warffum en loopt direct langs het kleine haventje met een aantal plezierbootjes naar het centrum. Warffum werd aangelegd op de oostelijke kwelderwal van de Hunzeboezem en is in de loop van vele eeuwen uitgegroeid tot de grootste wierde van Nederland. Via smalle steegjes, de oude kerkepaden, kom ik bij de Sebastiaankerk. Eerst koffie! Ik zwerf rond tussen de prachtige 19e en begin 20e eeuwse huisjes van openluchtmuseum Het Hoogeland. De tijd heeft hier stil gestaan. Een van de twintig gebouwtjes op het terrein van het museum is café-restaurant het Spijslokaal, in het sfeervolle oude schoolgebouw. Ze hebben er lekkere taart bij de koffie! Lees verder…

Afstand: 7 / 11,5 / 16 km – rondwandeling
Startplaats: Schoorl
Adress: Parkeerplaats aan de Molenweg 11 1871 CD Schoorl
Provincie: Noord-Holland
Hond mee: aangelijnd
2. Wandelen langs de Nederlandse kust
Struinen door de duinen bij Schoorl
Route 4, uit ‘Wandelen langs de kust’, is een werkelijk schitterende wandelroute tussen de stuivende duinen, die worden afgewisseld met dichte bossen, natte vlakten en paarse heide. Een paradijs voor de natuurliefhebber.
De wandeling begint met een pittige klim van de geliefde duintrap van Schoorl. Deze trap, met maar liefst 249 treden, is een ware uitdaging, maar de beloning is groots! Eenmaal boven op het hoogste duin van Nederland, 54 meter boven zeeniveau, heb je een weids uitzicht over het polderland in het oosten. Bij helder weer kun je Hoorn zelfs zien liggen in de verte. Als je je omdraait naar het westen, kijk je uit over de golven van de Noordzee.
De duinen zijn hier wel 5 kilometer breed en worden doorkruist door een wirwar aan paadjes. Je kunt zelf bepalen hoeveel kilometers je wilt wandelen, de hoofdroute heeft namelijk ook een verkorte versie.
Vogelmeer
De wandeling voert eerst door jonge Naaldbossen en langs het Vogelmeer, een langgerekte plas, midden in de Schoorlse Duinen, een plaatje om te zien. Vanaf de hoge duinhellingen en het wandelpad rondom het meer kun je prachtig foto’s maken en aan de oevers van het meer kun je zien hoe kraakhelder het duinwater is. Aan de waterkant groeien kruipwilg en dophei uitbundig door elkaar. Daartussen groeien typische oeverplanten als kattenstaart, wolfspoot en watermunt.
Dobberende ganzen houden je aandachtig in de gaten vanaf het water, terwijl dodaars en aalscholver een duik nemen, op zoek naar visjes en waterinsecten. In de boompjes en struiken rondom het water zie je in de lente en zomer o.a. roodborsttapuit, boomleeuwerik, kneu, graspieper en misschien wel een blauwborst.
Ratelende rugstreeppadden
Dankzij het kraakheldere water in het Vogelmeer kun je het onderwaterleven goed bekijken. In het voorjaar trekken padden en kikkers naar het water om zich voort te planten. Vanaf een afstandje is het gekwaak en geroep al te horen. De grootste druktemaker is de rugstreeppad, die een enorme herrie kan maken. De beste momenten om de rugstreeppad te horen, zijn warme avonden in april tot juni.
Na de bossen volgen stuifzand en heidevelden. De blonde duinen zijn hier kaal gemaakt en hebben vrij spel. Met een beetje geluk kun je de zandhagedis spotten die in het zonnetje ligt op te warmen. Wagyorunderen, bekend van hun exclusieve vlees, moeten voorkomen dat het ontwikkelende duingrasland te veel vergrast of verbost.
Zee en strand
Tussen de duintoppen komt de zee in beeld. Aangekomen bij het strand van Schoorl aan Zee overheerst rust en stilte. Je wandelt over de prachtige onbedorven kust met heerlijk strand. De Blauwe Vlag, een keurmerk voor stranden die schoon zijn, wappert vrolijk in de wind. Iets naar het zuiden ligt de Kerf, het gat in de duinen, waardoor de zee bij storm en springtij landinwaarts kan stromen.
Het landschap verandert van duinen naar natte heide en oud bos met Grove den en Zeeden en met meer loofbomen zoals beuken en eiken. De oude bomen zijn krommer en knoestiger dan de rechte stammen aan het begin van de route. Na het gekwetter van de vogels in het bos kom je uit bij het klimduin, een spectaculaire zandhelling van 51 meter hoog. Als afsluiting van deze geweldige route rol, glijd of ren je hier naar beneden de helling af. Dat is nog eens een bijzondere afsluiting van een wandeltocht!

Afstand: 245 km – 13 etappes
Van Amsterdam naar Bergen op Zoom
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant
Natuurgebieden:
Aansluiting: In het noorden sluit deze LAW aan op het Pionierspad, in het zuiden sluit de route aan op de GR?? naar??
3. Wandelen in Delfland
Het Floris-V pad is een Lange Afstand Wandelpad van het historische centrum van Amsterdam, via de Loosdrechtse Plassen, de molens
van Kinderdijk en vestingstad Willemstad, naar Bergen op zoom. Het Floris V-pad
is een schitterende lange afstandswandeling van 245 kilometer dwars door een
oer-Hollands landschap met molens, polders, dijken en waterplassen. Bijna de
helft van het pad gaat over graskades, tiendwegen en jaagpaden. Dit Lange Afstands Wandelpad is onderdeel van het langere Diagonaalpad (LAW 1).
Wat is er te zien op het
Langs de Weespertrekvaart wandel je naar Driemond waar de drie stromen het Gein, de Gaasp en Smal Weesp bij elkaar komen. De route gaat langs de Vecht en de Ankeveense Plassen richting ’s Graveland, en via het jaagpad over de Lambertszkade dwars door de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht.
Wandel door het veenweidegebied ten westen van Utrecht, het natuurpad Boterwal, en door het landschap van Kockengen met zijn lange rechte wegen, smalle dijken, boerderijen, wipmolens en wilgenlaantjes.