Wandelboeken.nl

De mooiste wandelroutes in de Franse Alpen

HOGE TOPPEN – GLETSJERS – ALPENWEIDEN – BERGMEREN

De Franse Alpen liggen in het westelijke deel van de Alpen en strekken zich uit van het Meer van Genève in het noorden tot aan de Côte d’Azur in het zuiden. Het hoogste punt van de Alpen is de 4808 meter hoge Mont Blanc. Rondom de Mont Blanc loopt een van de beroemdste GR’s (Grande Randonnee, of Grote Routepaden in Frankrijk): de Tour de Mont Blanc. 

 

Toch hoef je geen bergbeklimmer te zijn om te genieten van de toppen van de Alpen, want of je nu een beginnende wandelaar bent of al veel ervaring met bergwandelingen hebt, iedereen kan wandelen in de Franse Alpen. Met een goede basisconditie kun je prima in de bergen gaan wandelen. Hoe langer, hoe verder, hoe hoger je gaat, des te beter dien je in conditie te zijn. Routes variëren van korte wandelingen over gemakkelijke paden tot wandelroutes waarbij flink wat hoogte meters overwonnen moeten worden. Bovendien is er een grote keuze uit schitterende dagtochten en zijn er verschillende mogelijkheden voor meerdaagse trektochten door de bergen. Kortom, er zijn zoveel verschillende gebieden en wandelroutes dat er voor elk wat wils is. 

Wandelroutes over het dak van Europa
 

 

Top van de Mont Blanc in Frankrijk

Kabelbaan Aiguille du Midi

De kabelbaan Aiguille du Midi brengt je van Chamonix naar een hoogte van 3.777 meter, waarna je via de beroemde loopbrug naar een andere lift loopt. Deze brengt je naar de piek op 3.842 meter waar je het beste uitzicht hebt op de Mont Blanc. Verder kun je niet, tenzij je gaat klimmen.

De Kabelbaanrit duurt ongeveer 20 minuten. Houd er rekening mee dat het boven op de berg koud is! Neem een jack mee. Honden zijn helaas niet toegestaan op deze lift.

9781912933013 Tour de Mont Blanc cover

Tour du Mont Blanc

Engelstalige wandelgids van ‘s werelds beroemdste trektocht: alles wat je moet weten om de Tour du Mont Blanc te lopen.

Alpine Flowers veldgids

Alpine Flowers

Handzaam veldgidsje voor het identificeren van 230 van de meest voorkomende alpiene bloemen in de Alpen. Onderverdeeld op kleur voor snelle identificatie, elke alpiene bloem heeft een foto en een beschrijving van de belangrijkste kenmerken.

1. Mont Blanc

De majestueuze Mont Blanc is met 4808 meter boven zeeniveau de hoogste berg van Frankrijk en zelfs van West-Europa. Deze ruige berg in het hart van de Savoie Alpen is een berg die je eens in je leven gezien moet hebben en dat kan vanuit verschillende invalshoeken. Het topje van deze icoon ligt zo’n 10 kilometer ten zuiden van Chamonix, een uitvalsbasis voor veel wandelaars en alpinisten.

De vele wandelroutes hebben prachtige uitzichten op de bergen en besneeuwde toppen, gaan door kleine en pittoreske dorpjes, of langs afgelegen hutten hoog op de berg. Wandel langs meren, over plateaus, langs gletsjers, door het bos of kom op adem op een bergweide.

Niveau wandelroutes

De routes rondom de Mont Blanc zijn zeer verschillend van karakter en niveau. Of je een aangename wandeling met het gezin wilt maken, wilt genieten van flora en fauna, of dat je fysiek je grenzen wilt verleggen, het kan hier allemaal. 

Op een meerdaagse trektocht gaan betekent ontdekken. Belangrijk is om over de juiste uitrusting te beschikken, van goede schoenen tot een wandelrugzak met proviant, water, zonnebrandcreme en extra laagjes tegen onverwachte kou of nattigheid. Wees goed voorbereid als je op avontuur gaat in één van de mooiste en meest indrukwekkende bergmassieven van Europa!

Wandeltips voor de Mont Blanc

Tour du Mont Blanc

De beroemde Tour du Mont Blanc is een meerdaagse wandeltocht rondom de Mont Blanc en dwars door het schitterende Mont Blanc-massief. Deze wandeling duurt tussen de 10 en 14 dagen voor geoefende wandelaars. Onderweg zijn er op geregelde afstand hutten te vinden waar je kunt eten en overnachten.

Een andere bekende is de Petit Tour du Mont Blanc; in vier dagen loop je van Houches naar Courmayeur. Deze route is ook geschikt voor minder ervaren bergwandelaars.

GR5

Zowel de beroemde lange afstandsroute GR5 als de rode route van de Via Alpina hebben beide etappes die over het bergmassief van de Mont Blanc lopen.

Via Alpina- Rode Route

De Rode route van de Via Alpina voert je door betoverende berglandschappen, waarbij je de ongerepte pracht van de Alpen zult ervaren. Met zijn adembenemende vergezichten en uitdagende terrein biedt deze route een onvergetelijke ervaring voor avontuurlijke wandelaars.

De Rode Route, met een indrukwekkende lengte van ongeveer 2.600 kilometer en zijn ongeveer 138.000 hoogtemeters, heeft verschillende etappes door het Mont Blancmassief lopen.

Kaarten en Wandelgidsen voor de Mont Blanc

Wandelaars in de Nationaal Park Ecrin
Wandelgids Tour of the Ecrins National Park GR54

Tour of the Ecrins

Wandelgids Tour of the Ecrins National Park GR54

2. Wandelgebied des Écrins

 

Nationaal Park des Écrins is een berggebied in de Franse Alpen met diepe dalen, torenhoge rotswanden en grillige drie- en vierduizenders. Daartussen liggen kleine bergdorpjes. Des Écrins onderscheidt zich door de ongerepte natuur, en of je nu een korte wandeling zoekt of een meerdaagse huttentocht, er zijn tal van prachtige wandelroutes te vinden.

Het natuurpark strekt zich uit van het departement Isère, regio Rhône-Alpes (met name in de Oisans), tot het departement Hautes-Alpes, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble, en beslaat meer dan 90.000 hectare met rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare met een ongelofelijke rijkdom aan flora en fauna. Er wonen hier gemzen, steenbokken, bergmarmotten en korhanen.  

 

De hoogste bergen van het gebied zijn de vierduizender Barre des Écrins (4.102 meter), gevolgd door La Meije (3.982 meter), Ailefroide (3.954 meter) en Mont Pelvoux (3.946 meter). Beroemde gletsjers van des Ecrins zijn de “Glacier de la Girose”, de “Glacier de la Meije”, en de bekendste, goed toegankelijke “Glacier Blanc”.  De dalen van La Bérarde, Valgaudemar en Vallouise zijn geliefd bij alpinisten.

 

De Rode route van de Via Alpina voert je door betoverende berglandschappen, waarbij je de ongerepte pracht van de Alpen zult ervaren. Met zijn adembenemende vergezichten en uitdagende terrein biedt deze route een onvergetelijke ervaring voor avontuurlijke wandelaars.

De Rode Route, met een indrukwekkende lengte van ongeveer 2.600 kilometer en zijn ongeveer 138.000 hoogtemeters, heeft verschillende etappes door het Mont Blancmassief lopen.

Tips voor wandelroutes in Nationaal Park des Écrins

Mooie wandelroutes voeren naar de Refuge de la PIlatte vanaf La Bérarde, of naar de Glacier Blanc vanuit het dal van Vallouise. De zuidoostkant is het populairst en drukst, wil je rustige wandelingen over wat minder platgetreden paden, bezoek dan de dalen van de Vénéon (La Bérarde) en Valgaudemar. Op het Plateau du Emparis, vind je schitterende wandeltochten die wat ons betreft de mooiste wandeling in de Écrins zijn. De spectaculaire uitzichten op de toppen van de bergen zijn hier adembenemend.

Ga goed voorbereid op pad. In het park zijn goed gemarkeerde wandelpaden, kijk serieus naar jouw ervaring en niveau. Aanraders voor bergwandelen met kinderen zijn de makkelijke routes bij de kabelbaan vanuit La Grave. Musée des Mineraux et de la Faune des Alpes te Bourg d’Oisans is een bekend vertrekpunt van veel wandeltochten, al dan niet begeleid met een erkende berggids. Je kunt er eveneens een wereldberoemde collectie kristallen en edelstenen bekijken.

 

De GR54 is een trektocht door het park, om de hoogste toppen heen. De GR50 blijft net buiten de grenzen van het nationale park.

Kaarten en Wandelgidsen Des Ecrins

Dit oudste nationale park van Frankrijk oefent een betoverende aantrekkingskracht uit. Met zijn majestueuze bergen, gletsjers en weelderige valleien is het Vanoisemassief een geliefde bestemming voor natuurliefhebbers. Kristalheldere bergmeren weerspiegelen de witgepoederde toppen en nodigen uit tot een verfrissende duik. Het park herbergt nu meer dan 1.500 steenbokken en staat bekend om zijn geologische variëteit en prachtige bloemen. Daarnaast biedt het park adembenemende panorama’s. Het alpiene landschap is dan ook een trekpleister voor wandelaars en herbergt voor zowel de beginnende als voor de geoefende bergwandelaar schitterende paden en uitdagende routes.

  

De wandelmogelijkheden zijn onuitputtelijk. Alleen al in het Vanoise-massief zijn er 500 gemarkeerde wandelpaden met 66 accommodatiemogelijkheden, en twee langeafstandswandelpaden doorkruisen het nationale park. Ruim honderd toppen overschrijden de grens van 3.000 meter, waarvan er vele relatief gemakkelijk te bereiken zijn.

Idyllische valleien

De Vanoise staat bekend om zijn prachtige dalen; Les Trois Vallées:

  1. Vallée de la Tarentaise: Dit dal is een van de meest bekendste en populairste toegangspunten tot het Vanoise-massief. Het biedt toegang tot vele wandelpaden in de regio.
  2. Vallée de la Maurienne: Dit dal is een ander belangrijk toegangspunt tot de Vanoise en is tevens het breedste dal van de Franse Alpen. Het is omgeven door indrukwekkende berglandschappen en biedt mogelijkheden voor allerlei buitenactiviteiten.
  3. Vallée de l’Isère: Dit dal ligt aan de oostelijke rand van de Vanoise en omvat de vallei van de rivier de Isère. Het biedt toegang tot diverse bergpaden en is een belangrijk gebied voor natuurliefhebbers en wandelaars.
De mooiste wandelroutes in de Vanoise

Tour des Glaciers de la Vanoise

De “Tour des Glaciers de la Vanoise” is een beroemde langeafstandswandeltocht in het hart van het Nationaal Park Vanoise in de Franse Alpen. Tijdens deze tocht verken je adembenemende alpiene landschappen en kom je langs glinsterende gletsjers, majestueuze bergen en kristalheldere bergmeren. Het is een uitdagende maar belonende trektocht die de natuurlijke schoonheid en het ruige terrein van de Vanoise-regio op indrukwekkende wijze onthult.

Via Alpina – Rode Route

De Rode Route van de Via Alpina loopt dwars door het Nationaal Park Vanoise. Het gebied staat bekend om zijn adembenemende alpiene omgeving is een van de hoogtepunten van de Rode Route en biedt wandelaars een unieke gelegenheid om te genieten van de schoonheid van de Franse Alpen.

Er bestaat geen routegids van dit deel van de Via Alpina, daarom is het aan te bevelen de –  Topografische kaart 3534OT Les Trois Vallées – mee te nemen op je wandelavontuur.

De etappes R122 vanaf het meer van Tignes en verder naar het zuiden, lopen door de Vanoise.

Kaarten en Wandelgidsen Vanoise

wandelpad in nationaal park vanoise

4. Nationaal Park des Queyras

 

Verken het betoverende de Queyras. Dit afgelegen gebied is perfect om even te  ontsnappen uit de drukte van het dagelijks leven. De Queyras is omgeven door majestueuze bergtoppen en is slechts via twee bergpassen en de kloof bij het dorp Guillestre te bereiken. Deze natuurlijke isolatie zorgt voor ongerepte natuur met uitgestrekte beboste hellingen, ruige bergdalen en adembenemende vergezichten.

Beroemde paden zoals de GR5 doorkruisen dit prachtige gebied, waar te voet de beste optie is aangezien er in deze regio maar weinig verharde wegen zijn.

De Queyras ontwaakt vanaf begin juni wanneer de sneeuw verdwijnt en het landschap verandert in kleurrijke hellingen. De herfst is een bijzonder betoverende tijd om hier te wandelen, want dan beginnen de lariksen geleidelijk aan te verkleuren in een gloed van warme oranje tinten. 

Mooie wandelroutes om de Queyras te verkennen

Ceillac, met zijn betoverende Lac Miroir

Een meer omgeven door lariksen, gelegen op een hoogte van 2.214 meter, bereikbaar via een wandeling van minder dan 2 uur vanuit Ceillac (iets meer dan 500 meter hoogte), en dat de omliggende toppen weerspiegelt. Magie!  Start vanaf de parkeerplaats bij Pied du Mélezet.

Col d’Izoard

Of verken de adembenemende paden bij Arvieux en de Col d’Izoard. Wandel de spectaculaire route naar de beklimming van de Pic de Rochebrune, die de ongerepte Casse des Clausins verkent, het toevluchtsoord van koninklijke adelaars en de beroemde edelweiss. De piek, het hoogste punt van Briançonnais, biedt een panoramisch uitzicht op de Franse, Zwitserse en Italiaanse toppen. .

Mont Viso in Italië

Voor een panoramisch uitzicht op de majestueuze Mont Viso, kun je het beste naar het plaatsje Abriès voor een wandeling naar het uitzichtpunt Grand Belvédère du Viso.

 

Kaarten en Wandelgidsen Nationaal Park des Queyras

Meer reportages van Zwerfster

Winkelwagen Sluiten